Det er nok det spørgsmål man stiller sig selv, som forældre eller barn. Jeg vil i denne artikel tager udgangspunkt i, at dit barn har afsluttet folkeskolen og skal i gang med en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse.

I starten var jeg utrolig usikker på hvad jeg vil være, jeg vil være politimand, brandmand, datamatiker, murer, tømrer, sygeplejerske og meget mere. Tankerne har været utrolig vidt omkring, da jeg er ordblind og hvad kan jeg blive til.

Du er ikke den eneste som stiller det spørgsmål

Jeg ser flere og flere forældre, som stiller sig selv det spørgsmål på Facebook og mange andre steder, at hvad kan deres barn blive i fremtiden med job m.m.

Det som du skal gøre, som forældre, er netop at finde ud af disse punkter til dit barn.

  • Hvad bruger han/hun meget tid på.

  • Snakker han/hun meget om et bestemt emne. f.eks. fisk, biler, blå blink mv.

  • Hvad er krævende for hans/hendes uddannelse?, Hvad skal man opnå af fag på uddannelsen. Evt læg en plan for hvordan og hvornår der skal gøres hvad.

Som forældre er det rigtigt vigtigt at du er den vejledende person til dit barn. Viser støtte og er hjælpsom overfor barnet. Det kan virkelig være med til at gøre, at barnet får et højere selvværd og får mere selvtillid til, at han klare det hele vejen.

Tip: Lad være med at sæt alt for høje mål i starten. Det kan ofte være at man ombestemmer sig med tiden eller man får et helt andet indblik i hvad man gerne vil være.

Tag den tid du skal bruge på uddannelsen.

Hvis dit barn synes det er pinligt, at man skal gå om på uddannelsen, hvor jeg tænker evt. gå 3-5 måneder tilbage i uddannelsen for, at sikre sig at barnet kommer til eksamen og kan klare opgaverne.

Selvom man ofte kan have det svært som ordblind, så hvis man kommer et par uger tilbage i uddannelsesstedet, så skal dit barn ikke have det dårligt over det.

Uddannelsesstedet gør det bedste for at du består eksamen. Da uddannelsen med sikkerhed ville have du består selvom dit barn kan være ordblind.

Få fat i hjælpemidler på uddannelsen

Hvis du ved, før ferien, at du skal starte på en ungdomsuddannelse, så vil jeg helt klart anbefale dig at kontakte skolen og få dem til at søge it-rygsækken til dit barn.

Ved at ansøge om it-rygsækken i god tid, giver dig også god tro på, at den ligger klar til dig når du kommer i skole igen. It-rygsækken hjælper langt de flest ordblinde igennem uddannelserne.

 

Ordklar har været i kontakt med 10 skoler, hvor de fortæller at 82% af de ordblinde, som starter på uddannelsesstedet har deres it-rygsæk når de starter på skolen. Hvilket jeg mener godt kan komme op på 95% for, at sikre sig at ordblinde får en god start.

Ingen hop i mellem uddannelser

Selvom det ikke lige sjovt hele tiden. Så vil jeg helt klart anbefale at gøre sådan så dit barn, på ingen måde, hopper fra uddannelsen. En uddannelse kan du godt bruge selvom det intet siger barnet.

Lad også tage udgangspunkt i, at jeg tidligere var i gang med web-integrator uddannelsen i Roskilde, efter 2-3 måneder fandt jeg ud, af det skulle bare ikke lige være mig. Hvor jeg senere fandt ud af det, var nok ikke lige så smart.

Derfor vil jeg anbefale dig, at dit barn, på ingen måde, skifter uddannelse uden at du, som forældre, har været med inden over samtalen.

Ja, det er mig på billedet her ved siden af. Jeg er selv ordblind og driver og står for undervisning på Ordklar.dk. Jeg fortæller mine historier igennem mit liv, som ordblind, både til forældre og børn som søger efter viden til Ordblindhed.

Jesper Petersen Ejeren af Ordklar.dk

Få adgang til Ordklar

Få adgang til Ordklar gratis!