uddannelse valg?

Hvorfor er uddannelse valg så svært?

Du sidder helt sikkert og tænker, hvorfor er uddannelse valg så svært for dig? eller måske dit barn? Ofte er det fordi at man bare ikke har tænkt på fremtiden og måske hvad er det man skal vælge til fremtiden? – Skulle man måske bare tag det samme som mor eller far?

1. Skal man tag samme uddannelse som ens forældre?

Det kommer helt an på hvad du selv synes. Personligt troede jeg at jeg skulle starte på Social- og sundhedshjælper efter som min mor havde uddannelsen ind for det. Men fandt senere ud af at det på ingen måde var en uddannelse for mig.

Hvorfor?

Fordi der var en masse ting i uddannelsen som jeg på ingen måde kunne se mig selv gøre eller tilbyde mig selv i at være den person som skulle gennemføre uddannelse når der ikke var noget ved den hen af vejen som sagde mig noget som helst. Derfor valgt jeg efter kort tid at droppe uddannelsen.
Derfor har jeg lige 3 gode pointer som du skal overvejer hvis du vil tag samme uddannelse som dine forældre som jeg fik lært den gang.

2. Skal det være en uddannelse som er kort?

Det er svært at svare på men det kommer helt an på hvad du selv tænker det skal være men igen kan man så også vende den om til skal det være en uddannelse hvor du lærer omkring hvordan du bygger et hus? fx tømrer? eller skal det være VVS? eller vil du måske sidde på et kontor og arbejde med salg eller it-løsninger?

Nogen uddannelser vil som sagt være kort mens andre vil ofte være lidt lange i det.

Personligt har jeg ikke kiggede på om de har været lang eller ej, Det er dog uddannelsen i sig selv som tiltaler mig om jeg vil tag den eller ej.

3. Skal man tag flere uddannelser eller ej?

Personligt så har jeg flere uddannelse men jeg vil komme ind på senere hvorfor jeg har flere uddannelse bag mig og hvorfor jeg tog de uddannelse valg som jeg nu fik gjort.

Hvorfor tog jeg de uddannelser som jeg nu har? – Jeg har brandmand, Vagt og Datamatiker, Kontrollør (Parken i københavn ved FCK), web-integrator uddannelse bag mig.

Da jeg var 18 år, startede jeg på mit sådan første frivillig arbejde som var kontrollør i parken hvor jeg skulle stå for sikkerhed i parken og åbene og lukke for gæster osv. Der lært jeg en helt masse ting omkring person og forskellig person og en masse andet som jeg lært som ordblind.

Tilbage i mine unge dage da jeg var omkring 20-22 år gammel, der var jeg i den gang Allerød brandvæsen (Frivillig), og efter 2-3 år senere så blev jeg tilbudt at jeg kunne starte på uddannelsen som brandmand. og der efter så tog det ca 2 år før at jeg var færdig med uddannelsen som brandmand.

Her efter så valgt jeg at studier ved siden af på VUC Hillerød og Vuc Lyngby hvor jeg har haft min daglig gang omkring matematik, dansk, ordblinde undervisning eller noget helt andet.

Tilbage slutning af 2017 fik jeg færdig gjort HF og VUC hvor jeg så der efter i 2018 startede på datamatiker uddannelse hvor jeg så fik færdig gjort den efter 4 år. Normalt vil den have taget 2½, men pga at der sket nogen personlig ting som gjord at jeg måtte udskyde tiden på uddannelse så blev jeg færdig lidt senere end normalt.

Hemmelighed bag uddannelse

Så vil flere uddannelse være et godt valg?

Som udgangspunkt nej uddannelser er aldrig en dum eller dårlig ide, fordi uddannelser kan være med til at gøre dig dygtigere og bedre i fremtiden og lærer en masse nye ting.

Men en ting som jeg klart vil anbefale dig det er at lægge en plan i forhold til hvordan du vil komme i mål med uddannelsen som du gerne vil opnå som ordblind i dag.