Hvordan påvirker ordblindhed en persons liv

Ordblindhed er en almindelig lidelse i Danmark. Ifølge tal fra Dansk Ordbogsforlag lider omkring 4% ca af alle danskere af ordblindhed. Dette svarer til omkring 200.000 danskere. Ordblindhed er en arvelig sygdom, og den kan ikke helbredes.

Men der er hjælp at hente. Med den rette behandling og støtte kan mange ordblinde få et godt og normalt liv. Jeg har også lavet flere artikel her på siden som kan være med til at hjælpe ordblinde

Er ordblindhed et problem for mig?

Jesper Petersen - Job ordblind

Jesper Petersen – Ejer af Ordklar.dk

Som sådan nej. Det er intet problem for mig som ordblind at være det. Jeg fik noget hjælp i folkeskole og jeg har også fået det igennem kommune som gjord at jeg ligesom fik tildelt hjælpemidler som jeg måtte bruge privat og jeg ikke kun havde det da jeg var igang med uddannelse.

Programmer som der findes i dag har været med til at gøre at mit læsevanskeligheder er blevet gjort meget bedre end det var for ca 15 år siden som ordblind. Selvom jeg fik en masse hjælp i skole med mit ordblindhed.

Jeg har en masse uddannelse som ordblind som fx sikkerhedsvagt, brandmand og datamatiker.

Selv til eksamen fik jeg også ekstra tid da jeg gik på VUC og fik taget uddannelse igennem dem.

Ved at jeg har gjort brug af CD-Ord som er læsefærdigheder også blevet langt bedre end tidligere.

"Det er dog vigtigt at få støtte og hjælp til at klare sig igennem hverdagen og til at få den bedst mulige uddannelse."
Hvad er ordblind?
Jesper Petersen
Ejer af Ordklar.dk

Hvor mange danskere lider af ordblindhed?

Ifølge tal fra Dansk Ordbogs Center lider omkring 4% ca af alle danskere af ordblindhed. Dette svarer til cirka 200.000 danskere. Ordblindhed er en arvelig sygdom, og den kan ikke helbredes. Men der er hjælp at hente, og mange ordblinde kan lære at klare sig godt i hverdagen.

Hvad er årsagerne til ordblindhed?

Ordblindhed skyldes en kombination af arvelige faktorer og miljømæssige faktorer. Arvelige faktorer spiller den største rolle, og man ved, at ordblindhed ofte løber i familier. Miljømæssige faktorer kan have en indflydelse på, hvor udpræget ordblindheden bliver.

Hvordan kan man behandle ordblindhed?

Der er ikke nogen kur mod ordblindhed, men der er hjælp at hente. Med den rette behandling og støtte kan mange ordblinde lære at klare sig godt i hverdagen. Behandlingen afhænger af den enkelte ordblindes behov, og den kan f.eks. bestå i læse- og staveundervisning eller i specialpædagogisk støtte.

Hvor mange danskere lider af ordblindhed?

Det er svært at sige præcist, hvor mange danskere der lider af ordblindhed. Ifølge tal fra Dansk Ordbogs Center lider omkring 4% ca af befolkningen af en form for ordblindhed. Ordblindhed er ikke en arvelig sygdom, men det er en risikofaktor, hvis man har forældre eller søskende, der lider af ordblindhed.

Så selvom du er ordblind så kan du også få et job som ordblind selvom det har været svært igennem

Hvordan kan man behandle ordblindhed?

Der findes forskellige behandlinger afhængigt af, hvor alvorlig ordblindheden er. Nogle behandlinger er:

– Ordbogstræning: Her lærer man at bruge ordbogen på en effektiv måde.

– Stavetræning: Her lærer man at stave ordene rigtigt.

– Læse- og skrivetræning: Her lærer man at læse og skrive bedre.

Evt kig på SPS for at få noget vide omkring SPS eller egen computer som ordblind i dag.

Kan man godt få en uddannelse selvom man har dysleksi?

Ja det kan du bestemt godt. Nogen har nemt og let ved det mens andre ikke har det så let og nemt igen. Men selvom man har dysleksi så har jeg også skrevet en artikel omkring uddannelse som ordblind.

Børn og få taget en test som ordblind?

Bare rolig som forældre til et ordblinde barn. Så skal du ikke være bange eller urolig i forhold til, at dit barn kan få taget en ordblindetest. Jeg har skrevet en artikel som fortæller hvad der er af muligheder som forældre i forhold til, at få taget den test.

Ja man er blevet dygtigere over de sidste par år til at finde hurtigere og letter frem til ordblindhed i Danmark.

Men desværre kan du ikke behandle dit ordblindhed eller dit barns ordblindhed.

Er Dysleksi og ordblindhed det sammen?

Jeg er klar over, at du evt er ordblind eller kender en som er ordblind.
Jeg har lavet en video herunder som forklare lidt om hvad er det og er det overhovedet det samme? – Giver dig et indblik i det og du forstår det meget bedre om 4-7 minutter.

Ingen stress.

Nu fik du måske set video?

Fik du noget ud af det? – Jeg er dog klar over at det intet har med behandling af ordblindhed. Men jeg synes det er vigtigt, at få slået fast om de to er det sammen overhovedet? Der er nogen som godt kan blive forvirret over det. Men bare rolig. Nu ved du det.

Lyst til at se meget mere på Ordklar youtube. Der ligger en masse videoer fra Ordklar her.

Scroll to Top