Whocopied.me protects this content
5 typiske spørgsmål for ordblinde - Komplet guide til ordblinde Opret nyheden: 11/03/2020

Jeg vil komme ind på de mest typiske spørgsmål der bliver stillet omkring ordblindhed, apps, programmer, efterskole, uddannelse og meget mere.

Jeg vil komme ind på nogle punkter som vil være med til, at afklare dig hurtig til det enkelt punkt.

Det kunne være fx: Skal jeg sende min datter på efterskole eller ej? eller kan jeg tag en HF som ordblind?

Jeg vil dermed ikke komme ind på hvad er ordblindhed men jeg vil derimod komme ind på nogle af de spørgsmål der ofte bliver stillet ud fra nogle af de mest efterspurgt emner på Ordklar

Hvis man tænker at man gerne vil ha lidt mere information omkring et emne så henviser jeg også de artikler der tidligere er blevet skrevet.

Det kan med andre ord være med til, at afdække om hvilken vej du skal gå eller du får en masse ny viden meget hurtig uden at bruge flere timer på, at undersøge de enkelte muligheder.

1: CD-Ord & IntoWord?

CD-Ord: Du har nok hørt ordet CD-Ord. Hvis ikke så kan jeg fortælle dig kort at CD-Ord er et slags staveprogram, ordopslag program og meget mere.

Det kan også hjælpe dig med at finde det helt rigtig ord du evt lediger efter. fx hvis du skal skrive hej og du bare ikke kan høre “h” men du ved godt at der to andre bogstaver som “ej” Der kan hashtag være med til, at hjælpe dig videre.

Dermed sagt så kan programmet CD-Ord hjælpe dig med en masse andre ting også.

Ofte kan du også lave fejl selvom du bruger CD-Ord og de fejl vil jeg gerne dele med dig.

Hvis du sidder med en tidligere version af CD-Ord. Fx CD-Ord 9 eller CD-Ord 8. Så vil jeg anbefale dig klart at få hente den nye version af CD-Ord 10.

 

IntoWords: Det er også et staveprogram som kan være med til, at få afklaret hvordan du staver til det enkelt ord som du måske ikke kan stave til eller har problemer med at stave til som ordblind.

Dermed sagt så kan du kun bruge intowords i en browser. Men du kan dog også få adgang til intoWords via din mobil både til android og iphone. Med andre ord IntoWords kan hjælpe dig på computeren og mobilen.

Så sidder du sikkert tilbage med spørgsmålet? Hvilket et af disse to programmer kan du anbefale at bruge?

Der vil mit svar være til dig: Det kommer helt an på hvad formålet er og hvad du tænker det skal kunne?

 

2: Uddannelse som ordblind?

Selvom du er ordblind kan du godt gennemfører en uddannelse som du har svært ved det dansk sprog.

På mange uddannelser er der en sps-vejleder som søger it-rygsækken for dig. Men du kan også se hvad it-rygsækken indeholder. 

Dermed er det MV-Nordic som tildeler it-rygsække til ordblinde. Men skulle uheldet være ud med at man ikke kan få it-rygsæk eller andet.  

Så har jeg også lavet en guide til hvordan du finde den rigtig barbær til dit barn eller dig selv som ordblind.

 

Vil du gerne på HF som ordblind?

Tidliger har jeg gået på HF - enkelt fag på VUC Hillerød og VUC Lyngby. Så det er ikke umuligt at tag en HF som ordblind.

Der findes HF - enkelt fag og der findes også ordblinde HF.

VUC Roskilde har skrevet opslag på deres Facebook omkring ordblind og HF

Selvom du er ordblind så er jeg med sikkerhed overbevist om, at du nok skal komme igennem HF selvom du er ordblind.

Tips til dig

Tips til dig: Hvis du er usikker på om dit VUC center tilbyder dette her. Så vil jeg anbefale dig, at kontakt dem og høre hvad er mulighederne for, at tag en HF som ordblind. Er det en fuld HF eller bare enkelt fag.

 

Tip til dig - som gerne vil ha ekstra hjælp: hvis jeg var dig så vil jeg anbefale dig, at kontakt ordblinde område og gå på et hold der som gør det muligt for dig, at få noget ekstra hjælp i skolen. Hvilket jeg selv har gjort brug af da jeg gik på HF.


3: Er det sundt at komme på efterskole?

Ja det vil jeg mene. Personligt har jeg selv fået en del ud af komme på efterskole da jeg var yngre. 

Som ordblind giver det ofte en masse selvværd at komme på efterskole ophold. Dermed sagt fik jeg i 2017 snakket med Helle omkring det med at gå på efterskole som ordblind.


Hvordan finder du den bedste efterskole?

Spørgsmål omkring at finde den bedste efterskole. Der vil sige du skal ikke altid gå efter den bedste efterskole.

Dermed skal du finde den rigtig efterskole til dig eller dit barn som skal gå på den.

Hvis dit barn går meget op i heste, esport eller musik. Så gå efter nogle af de efterskoler hvor de tilbyder disse områder.

Men det som man skal huske tilbage på når man har gået på efterskole det var, at efterskolen var det bedste for en selv.

Jeg har dermed også lavet en video som måske kan være med til hjælpe dig videre. Jeg kalder den for Find den rigtig efterskole til dit ordblinde barn i dag (video).

4: Google drev

Man bruger ofte google til, at finde information omkring div ting. Det kan være alt lige fra information omkring ordblindhed til hvad hedder den her skuespiller i virkeligheden?

Men det findes et smart lille værktøj til ordblinde som gør det meget letter.

Google har opbygget et værktøj som gør det muligt for ordblinde at kunne tale og samtidig få skrevet teksten for en selv.

Letter bliver det vel ikke?

Jeg har tidligere beskrevet i en artikel omkring Den hemmelig guide til ordblinde - Google drev

Jeg kan fortælle dig, at jeg bruger selv rigtig meget google drev når det er. Det bruges til fx når jeg skriver artikler til Ordklar og andre små ting.

Google Drev vil jeg mene er det værktøj som du skal bruge i dag som ordblind. Det kan være med til, at hjælpe dig langt hen af vejen.

Det med at kunne tale til en computer er ofte en god ide at gør som ordblind. Jeg er selv mega meget fan af den funktion som google drev har med at man kan tale og så få skrevet teksten.

5: Nota App

Personligt bruger jeg selv rigtig meget tid på Nota app’en hvilket jeg er glad for de har lavet.

Nota har gjort at du vil kunne bruge turen i toget eller andre steder på de bedste mulig måde. Det vil sige hvis du fx skal læse op på noget til skolen og du har undersøgt om Nota har bogen og det har de. Så i stedet for at høre musik i toget så kan du bruge dagen på at lytte efter det som du skal ha læst op på til skolen.

Det har personligt spare mig for en del tid i skolen. som skulle bruges derhjemme på at læst op på nogen tid. i stedet for at læse det der hjemme så kunne jeg bruge det på farten.

Dermed vil jeg gerne komme ind på de 3 bedste ting ved Nota. 

Jeg har også skrevet omkring apps i 2018 som er opbygget til ordblinde.