Er mit barn ordblind? Er jeg ordblind? Det er et spørgsmål som melder sig hos både børn og voksne, når det der med læsning og skrivning driller.

Når man tester for ordblindhed, så kigger man efter nogle meget specifikke ting. Fx om der er andre i familien med læsevanskeligheder, da man ved det er arveligt. Man undersøger også om der har været høreproblemer eller talevanskeligheder tidligere, da dette kan give vanskeligheder senere hen.

Ordblinde har vanskeligheder med at lære sammenhængen mellem lyd og bogstav. Ofte er de længe om at lære alfabetet, og forveksler fx b og d, og æ og ø, også selvom om de har trænet og trænet.

Mange ordblinde får efterhånden lært sig at læse, men deres læsehastighed er lav, og de bruger nogen gange så meget energi på selve læsningen, at de helt glemmer hvad det er de har læst. Derfor er deres læseforståelse nogle gange dårlig, og de forstår tingene meget bedre, når det bliver læst højt.

Tit har de en tendens til at gættelæse en del, og deres fejllæsninger kan virke lidt vilde, måske er det kun den første lyd der er den samme, fx fisk i stedet for fred eller måske bytter de om på rækkefølgen og læser brik i stedet for birk. Sådan nogle fejl kalder man ikke-lydbevarende fejl, og de er et typisk tegn på ordblindhed.

Hvis du overvejer om du eller dit barn er ordblind, så prøv at tænk overfølgende:

 

  • Er der andre i familien med vanskeligheder? Søskende, forældre, bedsteforældre, mors søster, fars bror?
  • Er der en historik med høre- eller talevanskeligheder?
  • Var det svært at lære alfabetet?
  • Er læsehastigheden lav? Er der problemer med at huske det læste?
  • Ses der gættelæsning og 'vilde' fejllæsninger?
  • Ses der ikke-lydbevarende fejl? - også ved stavningen

 

Hvis der kan svares ja til især den sidste del af ovennævnte spørgsmål, så skal der gås videre med det.

Hvis det drejer sig om et barn i folkeskolen, så kan man henvende sig til klasselæreren, som henviser videre.

Hvis det drejer sig om en voksen, så er der hjælp at hente hos VUC, AOF eller et center for specialundervisning for voksne.

Ja, det er mig på billedet her ved siden af. Jeg er selv ordblind og driver og står for undervisning på Ordklar.dk. Jeg fortæller mine historier igennem mit liv, som ordblind, både til forældre og børn som søger efter viden til Ordblindhed.

Jesper Petersen Ejeren af Ordklar.dk

Få adgang til Ordklar

Få adgang til Ordklar gratis!

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev på Ordklar