Whocopied.me protects this content
Ordblinde og stavning Opret nyheden: 12/04/2015

Gæsteindlæg skrevet af; Charlotte Bruun

Mange ordblinde får efterhånden lært sig at læse. Nogen bliver nærmest flydende læsere, og kan fx nå at læse alle underteksterne på fjernsynet, mens andre kan læse avisartikler og breve til husbehov. Mange oplever således ikke, at de egentlig har læsevanskeligheder, der hvor de har problemer er med det skriftlige.

"Skrivning er det sværeste sprog at lære" har en anerkendt amerikansk læseforsker sagt, og det kan man jo kun give hende ret i. Skriftsproget er et kunstigt skabt sprog. Vi skriver anderledes end vi taler, men alligevel er der en stærk sammenhæng mellem tale og skrivning. I Danmark er vores skriftsprog bygget op omkring et alfabet, som repræsenterer bestemte sproglyde. Ikke alle sprogets lyde er repræsenteret med et bogstav i alfabetet, og derfor er det ikke nok kun at kende alfabetets lyde. Dansk skriftsprog er bygget op efter følgende fire principper:

1. Det lydrette princip: en del ord staves sådan som de siges, lyd og bogstav passer sammen. Det gælder fx ord som si, sø, så.

2. Det betingede lydprincip: nogle lyde skrives ved at man skriver to bogstaver, selvom der faktisk kun er en lyd, fx ng i ting, og sj i sjov. Når vi har en kort vokallyd, så fordobler vi ofte konsonanten bagefter, eller skriver et d, fx fald og kunne. Nogle lyde bruger vi flere forskellige bogstaver til, fx j-lyden, den skriver vi tit som et g, når lyden er efter vokalen.

3. Betydningsprincippet: nogle ord skriver vi på en bestemt måde, selvom de lyder helt anderledes. Det er fordi, at vi bevarer ordets tilknytning til andre ord, der handler om det samme. Fx ordet tagsten, den første del tag- udtaler vi tau, men vi staver det på samme måde som tag, fordi de to ord er i familie med hinanden. Vi har også noget der hedder afledninger, det er fx -else i ordet forkølelse og -hed i ordet nyhed, de staves altid på samme måde, det gør endelserne på ordene også. Betydningsprincippet er faktisk det mest trofaste af alle principperne.

4. Det ordspecifikke princip: vi har en del låneord på dansk, som vi staver sådan som det staves på originalsproget. Det gælder fx et ord som weekend. Vi har også ord som staves sådan, som der er tradition for, det gælder for nogle af de ord, som vi bruger rigtig tit, fx ordet og.

Det er vigtigt, når man skal lære at stave, at man starter med at øve sig på de lydrette ord. Når man har fået styr på det princip, så er det nemmere at gå videre med de næste principper. Der findes flere materialer med lydrette diktater, fx "Lydretten" fra Specialpædagogisk forlag.

Mange har arbejdet rigtig meget med at lære at læse og stave de 120 hyppigste ord. Rigtig mange af de ord er ikke lydrette, mange af dem er faktisk meget komplicerede, og det er derfor en god ide, at vente lidt med dem. Enkelte, som fx og og til, bruges så tit, at det kan være en god ide at lære dem udenad. De ti hyppigste ord er:  og, i, at, det, er, en, på, til, med, af. Når man skal lære ord udenad, så kan man sige først ordet og bagefter bogstaverne i ordet, så det bliver til en remse, fx "Havde, H A V D E, havde".

Når man er blevet sikker i de lydrette ord, så kan man tage fat på dem med betingede lyde, fx -ing, -ang, -ung, yng lydene, herefter kan man tage fat på dobbeltkonsonant. Det kræver lidt arbejde, at lære at skelne mellem om en vokal er kort eller lang. Igen findes der en del materiale, fx er der lidt gratis opgaver på denne hjemmeside.

Ordblinde har ofte stor glæde af, at lære sig betydningsprincippet. Specielt afledninger og endelser bør læres så de kommer automatisk. Det arbejder man med i de fleste grammatikmaterialer. Hvis man skal kunne bruge betydningsprincippet, så er det vigtigt, at man kan kunde forskel på udsagnsord, navneord og tillægsord. Der findes en app der hedder Grammatik i skolen, som har gode opgaver.

Det at blive en god staver kræver rigtig meget arbejde og øvelse for alle, for ordblinde er det ekstra svært, fordi det der med at skelne mellem sprogets lyde typisk er noget, man har svært ved. Men det kan godt læres.

 

Få et uforpligtende tilbud på Foredrag!

Lad også få en samtale sammen og høre hvad jeg kan tilbyde dig.
Hvis du bare sender mig dit telefon nr og navn i e-mail så vil jeg kontakt dig inden for 48 timer på alm hverdag.

Kontakt mig på: Send e-mail her

Hvorfor har jeg ikke den rigtig uddannelse? (og hvad skal du gøre ved det)

Bemærk: Du tilmelder dig Ordklars nyhedsbrev.

Foredrag - Hvordan er det at være ordblind?