Gæsteindlæg af ordblindelærer Charlotte Birk Bruun

Når man som forælder har fået konstateret eller har en stærk mistanke om, at ens barn er ordblind, så har man naturligvis en stor lyst til at gøre hvad man kan for at hjælpe. Grundlæggende så mener jeg, at der skal professionel hjælp til fra en specialuddannet lærer, men som forælder er der også en del ting man gøre for at hjælpe sit barn.

1. Alfabetet. Det er meget vigtigt, at sammenhængen mellem lyd, bogstav og tegn er på plads inden man går igang med egentlig læseundervisning. Rigtig mange ordblinde forveksler bogstaver og har svært ved at skelne mellem fx g og k eller æ og å. Der findes mange forskellige materialer som kan hjælpe med det: Forlaget Alkalær har materialet "Søde ord - sangbogen" og apps'ne "søde ord 1 + 2" som træner bogstavkendskabet og Gyldendal har materialet "Fandango mini - bogstavlydbog" som også er godt.

2. Læsning. Når bogstaverne er på plads, så er det vigtigt, at der startes med at læse lydrette tekster. Indledningsvis skal ordene ikke være på mere end to til tre bogstaver, og ord med mange konsonanter skal der ventes med. En hovedregel er, at bogen passer i sværhedsgrad hvis 9 ud af 10 ord læses korrekt. Mange forlag laver lydrette bøger, og de kan ofte lånes på biblioteket, kig efter: Lydret Dingo (Gyldendal), Bo-bøgerne (Specialpædagogisk forlag), Søde ord (Alkalær), Mini PS (alinea). De fleste af forlagene har også tilhørende apps.

3. Træning. Det er vigtigt med en daglig træning, når først læsningen er kommet i gang. Børn med vanskeligheder med skriftsproget har brug for at træne mere intensivt og derfor er det vigtigt at holde fast i at der læses højt hver dag. Det kan nogen gange være lidt af en kamp at finde tid og ikke mindst overskud til daglig læsning, men blot fem minutter hver dag gør en forskel og ca. 15 minutter er passende.

4. Succesoplevelser. Det er rigtig vigtigt at børn der er igang med at lære noget nyt er motiverede, og det er de kun, hvis de kan mærke, at de bliver bedre. Derfor er det en god ide, at glædes over de små sejre, fx når en hel bog er læst, når ord med to bogstaver læses sikkert, når bogstaverne genkendes sikkert. Mange ordblinde børn har det rigtig svært med at skulle læse højt i klassen, ofte er klasseteksterne også alt for svære for dem, her kan man aftale med dansklæreren at barnet får et lille stykke af teksten, som de lærer udenad og kan læse højt, så de føler, at de er med.

Mange forældre oplever, at det er meget svært at hjælpe deres ordblinde børn med læsetræningen. Nogen gange ender det med gråd og tændes gnidsel. Her kan det være en ide, at få andre til at hjælpe, fx storesøster eller tante Esta fra Hobro. Man kan sagtens træne læsning over telefonen eller via Skype, så længe begge har et eksemplar af teksten.

Ja, det er mig på billedet her ved siden af. Jeg er selv ordblind og driver og står for undervisning på Ordklar.dk. Jeg fortæller mine historier igennem mit liv, som ordblind, både til forældre og børn som søger efter viden til Ordblindhed.

Jesper Petersen Ejeren af Ordklar.dk

Få adgang til Ordklar

Få adgang til Ordklar gratis!

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev på Ordklar