Whocopied.me protects this content
Klar til studiestart som ordblind Opret nyheden: 27/05/2018

Hårdt arbejdet betaler sig som ordblind og denne artikel vil som udgangspunkt hjælpe dig videre til, at du bliver klar til studiestart som ordblind.

Mange ordblinde skal i gang med deres drømmeuddannelse eller skal start på efterskole, VUC eller en ungdomsuddannelse efter sommerferien 2018.

Jeg vil i denne artikel fortælle omkring hvordan du få gjort dig klar til studiestart som ordblind. Der vil jeg forsøg, at gør det letter for dig som ordblind, at komme igennem din uddannelse uden problemer eller andre ting som skulle gør det svært for dig som ordblind.

Jeg vil del de bedste råd til dig som skal i gang med en ungdomsuddannelse, VUC eller efterskole livet som måske giver adgang til en drømmeuddannelse.

Og ja vi alle sammen har lov til, at drømme og ja man må gerne drømme stort!

Det skal på ingen måde holde dig tilbage. Hvis du gerne vil ind på en bestemt uddannelse så kæmp for den!

Hvilke ting har jeg lært undervejs?

Da jeg var omkring de 17-19 år skulle jeg bestemme mig for hvilke uddannelse vej jeg vil gå. Det spørgsmål fik jeg ofte stille mine forældre hvor de hele tiden sagde til mig disse her.

Det er de spørgsmål som blev stille ofte i starten da jeg skulle finde frem til hvilken uddannelse jeg skulle tag som ordblind.

Og nej det har på ingen måde været let for mig som ordblind, at kunne finde frem til den uddannelse jeg har drømt om.

Da jeg var omkring de 17-19 år, der troede jeg, at jeg gerne vil være det samme som mine forældre. Men det fandt jeg så ud af med tiden, at det skulle jeg så desværre ikke. Jeg prøvede det med, at læse til Sosu som er “Social- og sundhedshjælper“.

Og ja det fik jeg prøvet og det var overhovedet ikke som. Fordi jeg kunne ikke se mig i faget. Men det var så noget jeg lært som ordblind, at jeg skulle ikke gå samme vej som min mor. Desværre.

Info om ordblindhed? - Er du også ordblind?

  • Problemer med at rime, remse og læse længere beskeder.
  • Forsinket taleudvikling
  • Bruger lang tid på et enkelt ord som er nyt for ordblinde.
  • Man har ringe interesse for bøger ved at læse dem
  • Kan bytte rundt på bogstaver
  • Det virker som at man har synsproblemer.

Overvejer du at få taget en ordblindetest?

Eller tænker du vil læs omkring ordblindhed så har socialstrelsen har en del om det.

ordblind - Er du blevet testet for ordblindhed?

Gør brug af mine hjælpemidler

Under uddannelse som jeg har taget fx. Datamatiker, Vagt uddannelse eller andet. Så har jeg søgt om hjælpemidler så hurtig som overhovedet muligt som ordblind.

Hvilket har gjort, at jeg som ordblind få den rigtig hjælp så hurtig som mulig selvom det tog mig tid, at lærer div. hjælpemidler at kende som ordblind.

Der hvor jeg har blevet tilbudt CD-Ord undervisning eller hjælpemidler undervisning så har jeg altid sagt ja tak.

Hvilket jeg også synes, at du skal gør som ordblind selvom du mener, at du er super dygtigt til CD-Ord eller IntoWords. Det kan måske være, at vejleder til hjælpemidler kan giv dig nogle tips eller tricks til hvordan du kan bruge CD-Ord eller IntoWords på en anden måde.

Så hold dig ikke tilbage med, at sig ja tak til, at deltag i it-undervisning for hjælpemidler eller hvad skolen nu tilbyder dig som ordblind.

Få ekstra tid til eksamen

Kan du ikke bestemme dig for om du skal ha ekstra tid til eksamen eller ej. Jeg vil som udgangspunkt sige, at det skal 100% gør det fordi det kommer kun til, at hjælpe dig langt hen af vejen.

Lad også sige, at der er en opgave eller lignende som du har super meget svært ved. og du bare ikke har søgt om ekstra tid til eksamen.

Det kan måske betyde, at du slet ikke består faget. hvilket er mega øv.

Søg om det i god tid, det vil jeg helt klart anbefale dig, at gør som ordblind, at lige så snart at den muligheder tilbyder sig. Så vil jeg søge om ekstra tid som ordblind fordi det stiller dig langt bedre end, at du ikke består faget.

Om det er en 1 time ekstra eller 2 timer ekstra du får ud af det så betyder det måske, at det lige består faget hvilket kun er en god ting for dig som ordblind, at få den “ekstra” gode mulighed for, at du kan komme videre i uddannelsen.

Tip til dig: Evt spørger studievejleder om hvornår der er mulighed for, at søge og skrive det ned på din mobil så du evt kan huske det når der er mulighed for det.

Hvorfor har jeg ikke den rigtig uddannelse? (og hvad skal du gøre ved det)

Bemærk: Du tilmelder dig Ordklars nyhedsbrev.

Foredrag - Hvordan er det at være ordblind?