Whocopied.me protects this content
Hvordan hjælper jeg mit ordblinde barn? Opret nyheden: 10/11/2015

Denne artikel ville jeg tage udgangspunkt i at, du, som forældre, sidder og tænker, hvad kan vi/jeg gøre for, at hjælpe mit ordblinde barn gennem livet. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i mig selv, hvad jeg har lært igennem mit liv, som ordblind.

Hvad sket der i folkeskolen?

Undervejs i folkeskolen syntes jeg dansk, bare var øv for mig. Det var lige fra 0. til 5. klasse. I sommerferien, da jeg skulle starte i 6. klasse, tænkte jeg, nu vil jeg gerne lære at stave noget bedre. Derfor spurgte jeg min mor og hun om ikke vil spørge min klasselærer om hjælp, til hvilke bøger, jeg skulle gå efter til, at låne hos mit lokale bibliotek. Der skrev hun en god beskrivelse tilbage, hvilke bøger jeg skulle kigge efter. En af dem var Mia og Mette spiller håndbold

Med tiden, da jeg blev bedre og bedre til at stave, så læste jeg også flere bøger og brugte rigtig meget tid på det. Min mor havde en tæt dialog med min klasselærer, med hensyn til hvilke bøger hun mente at jeg skulle læse. Det gjorde jeg frem til 9. klasse.

Mit tip til dig, som forældre: Gå tidligt i gang med at finde nogle bøger, som dit barn kan sætte sig til, at læse og gerne nogle bøger, som virkelig sørger for at dit barns fulde opmærksomhed er fokuseret på bøgerne.

Hvad skete der på efterskolen?

På den efterskole jeg gik på, var der ikke så meget dansk og matematik ind over, hvilket jeg fortryder lidt i dag, da efter de 9 år i folkeskolen, føler jeg lidt, at det var gået tabt. Men senere hen på året snakkede jeg med min kontaktlærer, hvor han spurgte mig hvad jeg godt kunne tænke mig, at det skulle være muligt, at få noget mere undervisning og det forklarede jeg ham, at jeg godt kunne tænke mig noget mere dansk, matematik og engelsk.

Efter ca. 2 uger var der flere opgaver til mig, som jeg dagligt lavede efter skolen eller til timerne.

Mit tip til dig som forældre: Lav en aftale, fra starten, på efterskolen at de gerne må gøre noget ekstra ud af undervisning for deres barn, få evt. ekstra opgaver eller noget andet, som kan forbedre dit barn på dansk, matematik eller et helt andet fag.

Hvad så med uddannelsen?

Jeg startede hårdt ud med, at bare gå i gang med at tage en ungdomsuddannelse på hillerød erhvervsskole, hvor man kunne finde ud af, om man vil være Murer, VVS eller et helt andet område. Murer sagde mig utrolig meget, men efter jeg fandt ud af at, som murer skulle man ned på knæene, så mistede jeg interessen.

Derefter havde gået, der i par måneder så valgte jeg, at gå IT vejen, hvor jeg kom i praktik på en skole, og jeg var godt med, hvor jeg efterfølgende startede på hovedforløbet, men hvor jeg senere måtte droppe ud da uddannelsen, ikke havde min store interesse.

Efter jeg var droppede ud af uddannelsen valgte jeg så, at gå vagt vejen, hvor jeg færdiggjorde grundforløbet, som vagt og fik job i farum park og parken i københavn, hvor jeg også samtidig fik kontrollør uddannelsen.

Efter nogle samtaler med kommunen forklarede jeg dem, at jeg godt kunne tænke mig, at blive bedre til dansk, matematik og engelsk. Derefter blev jeg kontaktet af VUC Hillerød, som ville lave en ordblindetest på mig. Ca. 3-4 uger efter startede jeg i en klasse for ordblinde, på VUC i Hillerød, og gik der i næsten et helt år. Derefter startede jeg på 9. klasse niveau på VUC, hvor jeg færdiggjorde min 9. klasse.

Efter jeg var færdig med 9. klasse på VUC Hillerød valgte jeg, at gå SOSU vejen i Hillerød, hvor jeg efter noget tid fandt ud af uddannelsen, ikke havde min interesse. Derefter havde jeg været til samtale, sammen med en ungdomsvejleder, hvor vi fandt frem til, at jeg skulle tage min it-uddannelse igen, da han kunne se på mig, at det strålede ud af øjnene, når det var noget omkring It. Er ved at gøre den færdig, da jeg synes it-området tiltaler mig utroligt meget. Jeg flytte til Roskilde, da jeg ikke vil tage hele vejen frem og tilbage mellem Allerød og Roskilde.

Det er så her jeg står i dag, som ordblind, jeg er færdig til jul 2015, som Webintegrator.

Mit tip til dig som forældre: Lav en plan for dit ordblinde barn, og find ud af hvad dit barns interesser er, det kan f.eks være IT, heste eller mad? Så er det måske den vej, som dit barn skal gå. Så lav også nogle aftaler omkring, interessere uddannelsen dit barn?  Gør det efter et par måneder og så find ud af, hvad skal dit barn så nu?

Mine 5 råd til dig som forældre

Få et uforpligtende tilbud på Foredrag!

Lad også få en samtale sammen og høre hvad jeg kan tilbyde dig.
Hvis du bare sender mig dit telefon nr og navn i e-mail så vil jeg kontakt dig inden for 48 timer på alm hverdag.

Kontakt mig på: Send e-mail her

Hvorfor har jeg ikke den rigtig uddannelse? (og hvad skal du gøre ved det)

Bemærk: Du tilmelder dig Ordklars nyhedsbrev.

Foredrag - Hvordan er det at være ordblind?